Kapı kulpu boyama
Kapı kolu hangi boya ile boyanır
Kapı kulpu boyama, kapı kulpları evdeki en yaygın temas noktalarıdır. Kapı kolları normalde dayanıklı olduğu için fırın boya ile boyanır, ancak artık aralarından seçim yapabileceğiniz birçok boya çeşidi var. Size kapı kollarının nasıl boyandığını, hangi boyalarla boyandığını anlatacağım.
Kapı kolu hangi boya ile boyanır
Kapı kulpu boyama, kapı kolları normalde fırın boya dediğimiz boyalar ile boyanır ve boyama işlemi yüksek dereceli fırınlarda kurutularak yapılır. Bu nedenle kapı kolları çok sert ve yıllarca dayanıklı hale gelir. Bu ürünler uzun süreli kullanımdan sonra bile parlaklığını veya rengini kaybetmez. Bizlerin evde bu tür boyayı yapma imkanımız olmadığı için aşağıda anlatacağım yöntemler ile geçici olarak boyama yapabilirsiniz.
Sprey ile kapı kolu boyama
Sprey ile kapı kolu boyama, en basit yöntemlerden birisidir ama üzülerek söylemeliyim kalıcı değildir. Bize gerekli olacak malzemeler kalın zımpara ve ince zımpara, sentetik tiner, sprey astar, sprey boya ve son olarak sprey vernik. Güvenliğiniz ve sağlığınız için maske, gözlük ve eldiven takmayı lütfen unutmayın.
Kalın zımpara ile kapı kolunun yüzeyindeki boyayı çıkartıyoruz ve ardından ince zımpara ile yüzeyi düzleştiriyoruz. Sonrasında kapı kolu üzerindeki tozları sentetik tiner yardımı ile alıyoruz ve astarlama işlemine geçiyoruz. Astarlama işlemine geçmeden önce şunu belirtmeliyim bundan sonraki işlemlerimiz spreyleme olacağı için bulunduğunuz alanda eşya olmaması ve hava sirkülasyonu olmamalıdır.
Astarlama işlemini neden yapıyoruz boyanın yüzeye çok iyi derecede yapışmasını sağlamak için. Astar olarak size önerim Motip üniversal akrilik astar bu astarı yüzeye 1 kat halinde sıkıyoruz çok fazla sıkmayın yüzeyi kapatması yeterlidir. Eğer yüzey paslı ise sorun değil paslı yüzeylere bile uygulama yapabilirsiniz. 1 saat kurumasını bekledikten sonra üzerine kaliteli bir sprey boya ile istediğiniz renkte (nikelaj ve metalik renkler hariç üzerine vernik atıldığında kararma yapar vernik atılmadan el değerse yine kararma yapar.) 2 kat halinde boyama yapabilirsiniz, katlar arasında en az 30 dakika bekleyin.
Renklendirme işlemi de bittikten 1 saat sonra mat-yarı mat-parlak sprey hangisini isterseniz üzerine 1 kat halinde sıkın ve en az 2 gün bekleyin tam sertleşme olsun. Sonrasında kullanabilirsiniz. Yukarıda söylediğim gibi bu işlem sadece yenileme işlemidir uzun ömürlü olmayabilir, çok el değdiği için zamanla yıpranma veya soyulmalar görülebilir.
Araç kapı kolu boyama
Araç kapı kolu boyama, araçlarınızın kapı kolları metal veya sert plastik olabilir, eğer metal bir kapı kolunuz var ise yukarıda anlattığım işlemi yapabilirsiniz. Plastik bir kapı kolunuz var ise plastik yüzeyler için plastik yüzey astarı kullanmanız gerekir. Sonrasında (metalik renkler hariç) her türlü sprey boyayı kullanabilirsiniz.
Jant nasıl boyanır makalemizi incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Videolarda izlediğiniz gibi astar vurulmadan sprey boya vuruluyor evet vurabilirsiniz ama ömrü kısa olacaktır ama astar vurup üzerine sprey boya yaparsanız boyanın yüzeye yapışması çok iyi olduğundan dolayı ömrü daha fazla olacaktır. Astar kullanımını kesinlikle yapınız.
Metalik ve nikelaj renkleri neden önermiyoruz, çünkü daha çabuk kararma yapıyorlar. Örnek olarak metalik olarak altın rengi veya nikelaj renk bu tonlar normal renklere göre daha hassas bir yapıya sahip oldukları için el değmeyen objelere vurulması daha iyi mesela avize, abajur, vazo gibi. Üzerine vernik dahi vurulsa bile çok kısa bir zamanda kararma yapıyorlar.
Yukarıda gösterilen ürünler uzmanlar tarafından yazılmıştır. Verilen bilgiler, ürün bilgileri, uygulama hataları veya diğer anlaşmazlıklarla ilgili herhangi bir anlaşmazlıktan web sitemiz sorumlu değildir.