Sedef Boya
Sedef boya nedir, nasıl yapılır bu makalemizden inceleyebilirsiniz.
Sedefli boya en popüler efekt boyalarından biridir. Başlıca özellikleri sedef efektidir, bu da onu duvarları, mobilyaları ve zeminleri dekore etmek için mükemmel kılar. Yazımızda sedef boyanın ne olduğunu, baskı aparatı, sünger ve desen rulosu ile sedef boyanın nasıl yapıldığını anlatacağız. Detaylı olarak açıklayacağız.
Sedefli duvar boyası
Sedefli duvar boyası, sedef boya son 10 yıldır kullanılmaktadır ve hala çok yüksek bir talep görmektedir. Bu malzeme duvarlara ve mobilyalara özel bir dokunuş getiriyor. Sedef inci boya efekti gözlerinizi alacak, odayı daha çekici, modern ve şık hale getirecektir.
Sedef desenli boya, evinize benzersiz ve abartılı bir görünüm kazandıran bir dekoratif boya türüdür. Kapılara, mobilyalara ve duvarlara uygulayabilirsiniz. Ayrıca sedefli duvar boyası, evinizin iç kısmına benzersiz bir görünüm kazandırmak için farklı renk ve desenlerde bulunabilir.
Sedef boya uygulaması
Sedef boya uygulaması, günümüzde duvarları elle boyamakla ilgilenmeyen pek çok insan var. Efektli boyaların geleneksel boyalardan daha popüler ve etkili olduğu düşünüldüğünde, sedef boyanın avantajlarını keşfetmenin zamanı geldi. Kendiniz kolayca yapabilir, böylece evinizdeki tüm duvarlara uygulayabilirsiniz.
Gerekli malzemeler ile başlayalım, normal bir oda için 20 metrekare üzerinden gideceğim.
- 2,5 lt geçiş astarı ( geçiş astarındaki önemli detay, eğer sedef gümüş rengi veya inci rengi yapacaksanız eğer beyaz renk alabilirsiniz. Örnek veriyorum açık mavi tonlarında yapacaksanız eğer geçiş astarını aldığınız yerden renklendirilmesini isteyiniz açık mavi tonlarında bunu da aslında aldığınız yer size söylemesi gerekir.)
- 20 cm lik saten boya rulosu.
- 2,5 lt sedef boya
- Baskı aparatı, bu aparat en fazla kullanılan desendir diğer desenler için de seçim yapabilirsiniz.
Diğer efekt aparatları için buraya tıklayıp bilgi alabilirsiniz.
Sedef boya nasıl yapılır?
Sedef boya uygulaması, geçiş astarını %15 oranında sulandırın ve duvarınıza 1 kat uygulayın. Bu astar yeni renginiz için pürüzsüz bir yüzey oluşturacaktır. Eğer duvarda koyu bir renk var ise 4-5 saat ara ile 2 kat uygulama yapın. (Duvardaki boya temiz, beyaz bir boya ise astar kullanmanıza gerek yok.)
Astar boyamızı duvara vurduktan sonra kurumasını beklerken rulonuzu yıkayıp sedef boyası için hazırlayabilirsiniz. Sedef boyası hızlı kuruduğundan dolayı bu işi 2 kişinin yapması daha doğru olacaktır.
sedef boyasını saten rulo ile duvara 1 kat halinde uygulama yapıyoruz ve 30 dakika kurumasını bekleyelim. Desen vermeyi unutmadık :)) desenimizi 2. katta vereceğiz.
Desen verme
Şimdi 1 kişi duvara saten rulo ile sedef boyasını vuruyor diğer kişi ise ardından sakin bir şekilde aparat ile boya üzerine desen verecek, tampon baskı seçeneklerinde aparatı boyaya batırmadan sedef boya üzerine baskı yaparak desen verebilir, diğer seçenek ise desen ruloları ile yukarıdan aşağıya düzgün ve eşit şekilde desen verebilir. Bu kadar çok basit aslında sizde yapabilirsiniz korkmayın.
Bir seçenek daha var onu da belirtmek istiyorum, örnek veriyorum sadece siz başka renkler ile yapabilirsiniz alt zemin siyah üzerine sedef gümüş rengi vurabilirsiniz bununda görüntüsü yukarıda verdiğim resimde olduğu gibidir. Bu seçenek ile sadece baskı aparatı ile yapabilirsiniz rulo tarzı aparatlar ile mümkün değil. Yani 2 renk yüzeyde görünecek alttaki renk siyah üzerine gümüş sedef. Hayır ben duvarda sadece sedef olsun istiyorsanız ilk anlattığım uygulamayı yapabilirsiniz 2 kişi ile.
Sedef boya rulo çeşitleri
Sedef boya rulo çeşitlerinde en basit kullanım açısından baskı ile yapılan efektler çok kolaydır, herkes yapabilir. Rulo çeşitlerinde ise biraz zordur el alışkanlığı ister yukarıdan aşağıya ruloyu çekeceğiniz için düzgün yanlara kaydırmadan geçmeniz gerekir, zira yanlara kaydırdığınız zaman hoş bir görüntü oluşmaz buda sizi üzebilir rulo için en iyisi işi bilenine yaptırmakta fayda var.
Sedef boyanın üstüne boya yapılır mı
Sedef boya üzerine evet boya yapılabilir ancak ufak bir zahmete girmeniz gerekecektir, sedef boyalar zemine yapıldığında kullanıcıya bağlı olarak yüzeyde hafif kabartma bırakabilir eğer bu kabartmalar ufakta olsa mevcutsa eğer duvar 180-200 no zımpara yapılarak ardından geçiş astarı vurularak üzerine boya yapılabilir.
Eğer yüzeyde kabarma yok ise zımpara yapmadan geçiş astarı vurularak sonrasında boya yapabilirsiniz.