Kurumuş Boya Lekesi Nasıl Çıkar

12.01.2023
4.149
Okuma Süresi: 9 dakika
A+
A-

Parkedeki kurumuş boya lekesi nasıl çıkar.

Kurumuş Boya Lekesi Nasıl Çıkar
REKLAM ALANI

Kurumuş Boya Lekesi Nasıl Çıkar, boya lekesini çıkarmak için kullanacağınız yöntem, boyanın cinsine ve lekenin bulaştığı malzemenin cinsine göre değişebilir. Örneğin, kumaş üzerinde oluşan bir boya lekesi, aynı boya lekesi olsa da, ahşap üzerinde oluşmuşsa farklı bir yöntemle çıkarılması gerekebilir.

Boya lekelerini çıkarmak için kullanabileceğiniz yöntemler arasında solventler, kimyasallar ve mekanik yöntemler bulunmaktadır. Kurumuş boya lekesi nasıl çıkar, kurumuş su bazlı boya nasıl çıkar, kurumuş yağlı boya nasıl çıkar ve daha fazlasını kısaca anlatalım.

Parkedeki kurumuş boya lekesi nasıl çıkar

Parkedeki kurumuş boya lekesi nasıl çıkar, parke üzerinde oluşan bir boya lekesi, çıkarmak için farklı yöntemler denenebilir. Ancak dikkat etmeniz gereken hususlar parkenin yapısına ve boya lekesinin özelliğine göre değişebilir. Parke yüzeyleri, diğer malzemelerle karşılaştırıldığında daha hassas ve narin olduğu için, boya lekelerini temizlemek için daha dikkatli olmak gerekebilir. Su bazlı silikonlu duvar boyası ve yağlı boyalar gibi kalıcı ve dayanıklı boyalar, parke üzerinde kalıcı lekeler bırakabilir.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Selülozik tiner gibi boya çıkarıcı ürünleri deneyebilirsiniz, ancak dikkatli olmanız gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Selülozik tiner parke üzerinde vinil bir kaplama varsa zarar verebilir, bu yüzden öncelikle parkenin üzerinde vinil kaplama olup olmadığını kontrol edin. Selülozik tiner kullanmadan önce dikkatli olmanız ve önerilen yöntemleri uygulamanız gerekir.

Ayrıca, Selülozik tiner kullanımı parkenin rengini soldurabilir, selülozik tiner kullanmadan önce, parkenin doğal yapısını ve hassasiyetini dikkate almanız gerekir.

Parkeden kurumuş boya lekesi nasıl çıkar

Kurumuş Boya Lekesi Nasıl Çıkar, plastik bazlı boyalar genellikle sıcak su ile kolayca çıkarılabilirken, su bazlı boyalar çıkarmak daha zor olabilir. Özellikle ipek mat veya yarı mat boyalar dayanıklı olduğu için daha zor çıkarılır. Su bazlı ipek mat veya yarı mat boyalar parke yüzeyinde bekledikçe dayanıklılığı artar.

Eğer boya parke yüzeyine çok yeni dökülmüşse, sadece boya damladıktan hemen sonra ıslak bez ile silmek çok etkilidir ve boya çok hızlı çıkarılabilir. Ancak, boya parke yüzeyinde biraz beklediğinde çıkarmak daha zor olacaktır. Birçok faktör boyanın dayanıklılığını etkileyebilir, boyanın cinsi, parkenin yapısı, sıcaklık, nem, vb. gibi.

Parke yüzeyine dökülen boya kağıt kalınlığında ise kurumasını beklemelisiniz, plastik boyalar için 6-7 saat, slikonlu boyalar için en az 1 gün, yağ bazlı boyalar için 1 hafta beklemek gerekebilir. Neden derseniz boyanın yüzeyi kuruma sağlar 1-2 saat içinde ama alt yüzeyi yani tabaka hemen kurumaz. Bu yüzden yukarıda anlattığım gibi bekleme sürelerini dikkate almanız gerekebilir. Bekleme süreleri bittikten sonra spatula yardımı ile kurumuş boyanın altına hafifçe vurarak boyayı yüzeyden kabuk gibi kaldırabilirsiniz.

Ben bu kadar zaman beklemek istemiyorum diyorsanız eğer bir yöntem daha var, bekleme süresinden daha az beklediniz sptaula yardımı ile kurumuş boyayı kaldırmaya çalıştınız boyanın alt tabakası kurumadığını gördünüz tek yapmanız gereken alt tabakada kalan yaş boyayı selülozik tiner ile yardımı ile silmek. Ancak yukarıda anlattığım gibi selülozik tiner yüzeye zarar verebilir, parkenizin rengini soldurabilir bunu kabul ediyorsanız bu yöntemi de deneyebilirsiniz.

Yukarıda anlattığım laminant parke için geçerlidir, eğer parkeniz lamine veya masif parke ise yukarıdaki işlemi aynı şekilde uygulamak, renk solmalarında ise işlem bittikten sonra parkenize zımpara yapıp parke cilası uygulayabilirsiniz.

Laminant parkelere parke cilası yapamazsınız, buraya tıklayarak parke renk değişimi nasıl yapılır makalemi inceleyebilirsiniz.

Pimapendeki kurumuş boya nasıl çıkar

Kurumuş Boya Lekesi Nasıl Çıkar, PVC pencereler nispeten kolay temizlenecek şekilde tasarlanmıştır. PVC pencerelere büyük miktarda boya bulaşırsa, boyayı çıkarmanın en iyi yolu kurumasını beklemek ve ardından kazımaktır. Boyayı bir veya iki gün kurumaya bıraktıktan sonra, tırnağınızla kenarı kaldırmaya başlayın büyük bir ihtimalle yüzey pürüzsüz olduğundan dolayı boya yüzeyden kabul gibi kalkacaktır.

Yukarıdaki yöntem işe yaramazsa eğer kazıma yöntemine geçebiliriz, boyanın hafif kalın olduğunu varsayalım 320 no ince bir zımpara ile yüzeyi kazıyınız eğer boya hafifçe çıkıyorsa kabasını alana kadar kazımaya devam edin, pvc yüzeye ulaştığınızda plastik spatula veya ıslak bir bez yardımı ile kalan boya artıklarını temizleyebilirsiniz. Zımpara yapmaya devam ederseniz eğer yüzeye zarar verebilirsiniz.

En etkili yöntem ve en zararlı yöntemi de anlatalım, yüzeyde kalın bir boya tabakası varsayıyorum yüzeyi yine zımpara yardımı ile kazıyoruz pvc yüzeye yaklaştığımızda selülozik tiner ile kalan boya artıklarını alıyoruz. İnce bir boya tabakası var ise zımpara olmadan selülozik tiner ile yüzeydeki boyayı alabilirsiniz. Ancak selülozik tiner pvc yüzeye zarar verebilir, rengini alabilir, yüzeyi matlaştırır eğer bunları kabul ediyorsanız bu en etkili yöntemdir.

Fayanstaki kurumus boya lekesi nasil cikar
Fayanstaki kurumuş boya lekesi nasıl çıkar

Fayanstaki kurumuş boya lekesi nasıl çıkar

Fayansların yüzeyi genellikle parlak ve kaygan olduğu için boya bu tür yüzeylere yapışmaz. Mutisurface boyalar hariç! Silikonlu boya veya yağlı boya dökülmüşse eğer yüzeye 1 kaç gün bekledikten sonra tırnak yardımı ile boyayı yüzeyden kabuk gibi kaldırabilirsiniz. Eğer yukarıda yazdığım gibi altında yaş boya varsa eğer selülozik tiner yardımı ile kalan boyayı temizleyebilirsiniz, anca fayans yüzeyinize selülozik tiner zarar verebilir, rengini ve parlaklığını alabilir. Bunu denemeden önce ufak bir alanda deneme yapmanızı tavsiye ederim.

Önemli notlar:

  • Hiç bir temizlik maddesi deterjan, sabun vb. gibi kimyasallar yüzeyde kurumuş olan bir boyayı çıkartmaz
  • Sirkeli su ile deterjan karışımları, kurumuş boyayı yüzeyden çıkartmaz.
  • Selülozik tiner kullanırken dikkatli olun yanıcıdır ve cildinize ciddi zararlar verebilir bu yüzden kesinlikle tinere dayanıklı eldivenler, maske, ve koruyucu gözlük kullanın.
  • Selülozik tiner kesin bir çözümdür ancak yüzeyinize zarar verebilir.
  • selülozik tiner kullandıktan sonra yüzeyi deterjan veya sabunlu su ile bolca temizleyiniz.
  • Selülozik tiner kullanırken yüzeyin zarar görmesini minimize etmek için kurumuş boya üzerine kulak temizleme çubuğu veya pamuk kullanarak kurumuş boyaya yedirerek boyayı yumuşatabilirsiniz.

Yukarıda gösterilen ürünler uzmanlar tarafından yazılmıştır. Verilen bilgiler, ürün bilgileri, uygulama hataları veya diğer anlaşmazlıklarla ilgili herhangi bir anlaşmazlıktan web sitemiz sorumlu değildir.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.