Soba boyası, egzoz boyası, neyle boyanır
Soba, egzoz, motor, fırın neyle boyanır
Soba boyası, egzoz boyası, neyle boyanır, ısıya maruz kalan yüzeyler, genellikle yüksek sıcaklıklara dayanıklı boyalar ile boyanır. Bu boyalar sıcaklıklara, korozyona, ağır hava koşullarına veya kimyasal etkilere karşı dayanıklı olmalıdır.
Soba boyası
Soba boyası, evimizde kullandığımız sobalar yoğun ısıya maruz kaldığı için ısıya dayanıklı sprey boyalar ile boyanması gerekir. Isıya dayanıklı sprey boyalar 800°C’ye kadar ısıya dayanabilirler. Soba boyası renkleri olarak en çok kullanılan renk olarak siyah mat rengidir bunun yanı sıra gri soba boyası, kahverengi soba boyası’da kullanılmaktadır.
Isıya dayanıklı sprey boyalar, çelik yüzeylerde koruyucu ve dekoratif bir kaplama sağlamak için özel olarak formüle edilmiştir. Uygulaması kolaydır ve mükemmel yapışma, dayanıklılık ve korozyon direncine sahiptir. Boyama yapmadan önce yüzey güzelce zımpara yapılıp eski boya yüzeyden tamamen çıkartılmadır çünkü eski boyanın üzerine boya vurduğumuz zaman yeni boyanın etkisini alamayabilirsiniz bu yüzden zımpara yapmak şart. Sonrasında yüzey selülozik tiner ile temizlenmelidir, sonrasında 2 kat halinde katlar arası 1 saat bekleyip yapabilirsiniz.
Sprey dışında soba boyası olarak sürülebilen soba boyaları da vardır, bir çok firmada mevcuttur bu boyalar. Spreyle yapmak istemiyorum derseniz sürülebilir soba boyalarını da kullanabilirsiniz. Örnek olarak buradan bakabilirsiniz.
egzoz boyası
Egzoz boyası, egzoz boyaları genelde tek çeşittir, sprey olarak satılmaktadır. Piyasada en çok kullanılan ısıya dayanıklı motosiklet egzoz boyası olarak motip ısıya dayanıklı sprey’dir. Bu spreyler 800°C’ye kadar dayanabilirler ve aynı zamanda motosiklet egzozu, araba egzozu, fren kaliper kısımlarında da kullanılabilir.
Uygulamaya geçmeden önce bir motosiklet sürücüsü olarak öncelikli olarak yapmanız gereken egzozu yerinden sökmek olacak, sonrasında çamurdan arındırıp tel fırça ile kurumlarını alın sonrasında kalın zımpara ile zımparalayın. İşlem bittikten sonra selülozik tiner ile iyice temizleyin üzerinde en ufak bir kurum, pislik kalmasın. Sonrasında 1 kat halinde sprey vuralım 30 dakika bekleyip 2. katını vuralım ve kurumaya bırakalım.
1 saat sonra egzozu motora bağlayabilirsiniz ve son olarak burası çok önemli bunu çoğu kişi bilmiyor veya uygulamıyor, egzozu motora monte ettikten sonra 10-15 dakika egzozu ısıtın ki boya yüzeye iyice yapışıp sertleşsin bu sayede boyanız daha uzun ömürlü olacaktır. Bunu yapmadığınız takdirde kısa bir zaman sonra yüzeyden boya dökülmeleri yaşayabilirsiniz.
Motosiklet bloğunu boyamak içinde aynı yöntemi kullanabilirsiniz.
Isıya dayanıklı sprey boyaların kullanım alanları ?
- Endüstriyel tesisler, boru hattı, ekipman, kazan veya tahliye valfleri gibi metal yüzeyler için kullanılabilir.
- Gemi ve otomotiv sektöründe motorlar, turbo şarjlar, egzoz sistemleri.
- Elektrik ve elektronik endüstrisinde.
- Makine inşaatında, makine parçaları, kompresörler vb.
Sıcaklığa dayanıklı sprey boyalar genellikle yüksek sıcaklıklarda kullanılıyorlar, boyaların dayanabileceği sıcaklık aralıkları üreticiden üreticiye farklılık gösterebilir. Bu nedenle, yüzeyin malzemesini dikkate alarak, uygun bir sıcaklığa dayanıklı sprey boya seçilmelidir.
Isıya dayanıklı sprey boyalar hakkında bilgi almak için buraya tıklayarak makalemizi inceleyebilirsiniz.
Yukarıda gösterilen ürünler uzmanlar tarafından yazılmıştır. Verilen bilgiler, ürün bilgileri, uygulama hataları veya diğer anlaşmazlıklarla ilgili herhangi bir anlaşmazlıktan web sitemiz sorumlu değildir.