Boya Kokusu Nasıl Geçer

05.01.2023
2.194
Okuma Süresi: 7 dakika
A+
A-

Boya Kokusu Nasıl Geçer

Boya Kokusu Nasıl Geçer
REKLAM ALANI

Boya Kokusu Nasıl Geçer, boya seçiminde en önemli kriterin ürettiği koku miktarı olduğunu duymak şaşırtıcı değildir. Çünkü boya yapıldıktan sonra, özellikle kapalı bir odada, birkaç gün boyunca hafif bir koku oluşabilir. Ancak günümüzün boyaları, boyalardan gelen kötü kokuları neredeyse tamamen giderebilen gelişmiş teknolojilerle donatılmıştır.

Satın almak üzere olduğunuz boyanın üzerinde “VOC free” ibaresi varsa, sağlığınız üzerindeki zararlı etkilerinden endişe etmeden evinizde güvenle kullanabilirsiniz. Aslında bu, hangi boyayı satın alacağınıza karar verirken bakmanız gereken en önemli unsurlardan biridir.

Örnek olarak herhangi bir boyanın ön tarafında veya açıklama kısmında ”Uçucu organik bileşik (VOC) değeri Avrupa birliği limitlerinden düşüktür.” yazıyorsa bu boyanın kokusu tamamen yoktur diyemeyiz sadece hafif bir kokusu vardır bu kokuda boya yaptıktan 1 gün sonra gider. Şimdi gelin size boya neden kokar sebepleri nelerdir açıklayalım.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Bozuk boya nasıl anlaşılır

Bozuk boya nasıl anlaşılır, boyanın bozuk olup olmadığından emin olmadan duvarlarınızla temas etmesine izin vermemelisiniz. Çünkü bozulmuş boyanın kokusu uzun süre duvarlarda kaldığı için çıkarılması çok zor olacaktır. Bu çözümü kullanarak bu durumun önüne geçebilir ve bozulmuş boyadan uzak kalabilirsiniz.

Boyanın bozuk olduğuna dair en önemli işaret gerçekten de kötü bir koku olacaktır. Bozuk boyanın kapağını açtığınız anda ortama küf kokusuna benzer veya lağım kokusu gibi kötü bir koku yayılacaktır. Eğer bu tür koku var ise boyanızı kesinlikle duvara sürmeyiniz bir ustaya veya bir bilene göstermenizde fayda var.

Bozuk boya kokusu nasıl geçer

Boya Kokusu Nasıl Geçer, boyanın bozuk olduğunu fark etmediniz ve duvara sürdünüz duvarınız çok kötü kokmaya başladı ne yapmalısınız. Bu sorunu basit bir boya işi ile çözebilirsiniz. Hiçbir şey kokuyu yeni bir kat boya uygulamaktan daha iyi örtbas edemez. Farklı çözümler elbette vardır ama uğraşmak istemeyeceğiniz kadar zor ve maliyetli olabilir, bu yüzden sizlere basit ve hızlı bir şekilde yeni boya önerisini sunuyorum yeni bir boya yaptığınız zaman koku gidecektir. Yeni boya yapmadan önce 1 gün eski boyanın kurumasını beklemelisiniz boya yüzeyde iyice kurusun.

Kulaktan doğma formüllere kanmayın bozuk boya ile boyanmış odanızın kokusunu sirkeli su, bulaşık deterjanı odanın ortasında bekletin geçer gibi, soğan, yok amonyaklı su, portakal, limon gibi odada boya kokusunu alacak formüller var 🙂 Bu gibi boş formülleri denemeyin boya kokusu gitmeyecektir, Şöyle ki ortamdaki koku gidecek ” bir süre ” ama sonrasında duvardan yine kötü koku gelecektir. Önemli olan duvardaki kokuyu yok etmek ortamdaki kokuyu değil.

Boyaların ömrü kaç yıldır ?

Boyalar satın alındıktan sonra en az bir yıl boyunca iyi kalacak şekilde formüle edilmiştir, ancak uygun depolama ile ömürlerini uzatabilirsiniz. Boyalar serin, karanlık ve kuru yerlerde saklamak, küflenmeyi veya bozulmayı önlemenin anahtarıdır. Boyalar, doğrudan güneş ışığı veya ısı alamayacakları serin ve karanlık bir yerde saklanırsa daha uzun süre dayanırlar. Normal şartlarda boyaların raf ömrü en az 2 en fazla 3 senedir, yukarıda söylediğim gibi saklama koşulları çok iyi olduğu sürece 5 seneye kadar muhafaza edebilirsiniz. (Su katılmadığı sürece)

En iyi silinebilir boyalar hakkında buraya tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

Su katılan boya bozulur mu?

Yeni bir boya aldınız hazırlık yaptınız, boyanın içerisine üzerinde yazan orana göre su kattınız ve evinizi boyadınız, elinizde 5 litre kadar boya kaldı bunu saklayabilir misiniz ? Tabi ki hayır nedeni ise şöyle: Boyalarda kullanılan ve biyosit adı verilen madde suyla karıştığı zaman boyanın kokmasına neden olur. Eğer boyanızı inceltmeden saklarsanız ve içine su karıştırmazsanız hiçbir şey olmaz. Daha önce de belirtiğim gibi, boyayı inceltir ve suyla karıştırırsanız ve bir yerde saklarsanız, kesinlikle bozulacaktır.

Kalan boya nasıl saklanır?

Boya aldığınız zaman boyama yapacağınız alanı kestiremiyorsanız eğer boyanın tümünü su ile karıştırmayınız ki kalan boyayı saklayabilesiniz. Kalan boyayı en etkili yöntem ile saklayabilirsiniz boyanın kapağını kapatın ve etrafını koli bandı ile hava almayacak şekilde bir kaç tur bantlayın. Sonrasında güneş almayacak kuru veya serin bir yerde ters çevirerek yere koyun, böylelikle boyanın hava alması imkansız olacak.

Boya kokusu zehirler mi

Boyaların içerisinde uçucu organik maddeler (göz ile görülemeyen) olduğundan dolayı canlılara karşı tabi ki zehirlidir. Uçucu organik bileşik (VOC), düşük kaynama noktasına sahip olan ve oda sıcaklığında kolayca buharlaşan buharlar yayan herhangi bir organik bileşiktir. Kısa süreler için bile olsa VOC’lere maruz kalmak gözlerde ve solunum yollarında tahrişe, baş ağrısına, baş dönmesine; görme bozukluğuna ve hafıza sorunlarına neden olabilir.

Bu yüzden boya yaparken gözlük, ağızlık kullanmanızı tavsiye ederim, evet zor gelebilir üşenebilirsiniz, aman boş ver hemen boyayıp bitireceğim ne olacak sanki diyebilirsiniz 🙂 Tembellik sağlığınızdan daha önemliyse (olmamalı!) karar sizindir 🙂

Aşağıdan yorum yazarak bizlere sorularınızı sorabilirsiniz.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.