Yağlı Boya Üzerine Su Bazlı Boya Olur mu

23.12.2022
6.821
Okuma Süresi: 6 dakika
A+
A-

Yağlı Boya Üzerine Su Bazlı Boya Olur mu?

Yağlı Boya Üzerine Su Bazlı Boya Olur mu
REKLAM ALANI

Yağlı Boya Üzerine Su Bazlı Boya Olur mu ? Yağ bazlı boyadan su bazlı boyaya geçerken, bazı hazırlık çalışmaları yapmanız ve sonrasında temizlik yapmanız gerekir. Bu makale size geçişi nasıl güvenli ve etkili bir şekilde yapacağınızı gösterecektir.

Öneri olarak, yağ bazlı boyadan su bazlı boyaya geçmenin pek çok faydası vardır. Örneğin, su bazlı boya daha az kokuya sahiptir ve tipik olarak VOC veya Uçucu Organik Bileşikler içermediğinden aileniz için daha güvenlidir. Su bazlı boyaların temizlenmesi de genellikle daha kolaydır ve yağ bazlı boyalardan daha hızlı kuruma sağlarlar.

İç cephe duvarları için: Su bazlı ve silikon boyalar yağlı boya yüzeylere doğrudan uygulanamaz. Bu nedenle, her iki boya türünü de uygulamadan önce bir kat astar, gerekirse zımpara yapılması gereklidir.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Yağlı Boya Üzerine Su Bazlı Boya Olur mu, metal ve ahşap yüzeyler için: Aynı şekilde metal ve ahşap zeminler içinde geçerlidir, yağlı boya üzerine su bazlı boyalar direkt olarak uygulanmaz – su bazlı boyaların da üzerine yağlı boya uygulanmaz.

Yağlı boyanın üstüne silikonlu boya olur mu

Yağlı boyanın üstüne silikonlu boya olur mu ? Cevabım evet olur ama aşağıda anlatacağım talihsizlikler ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Örneğin, su bazlı silikon veya plastik boyalar (örn. lateks boya) yağlı boya üzerine iyi yapışmaz. Bu, uygulamadan birkaç saat, bir hafta veya birkaç ay sonra olabilir. Bu süreler içinde herhangi bir zamanda çatlama, kabuklanma ve soyulma meydana gelebilir. Buda size maliyet ve işçilik olarak geri döner.

Geçiş yapabilmeniz için 2 yöntem vardır 1 tanesi basit ama kafa karıştırıcı, diğeri ise zor ama güvenli.

  1. Yöntem: Yağ bazlı duvara Geçiş astarı sürerek su bazlı boya ya geçiş yapabilirsiniz. Bunu da nasıl yapacaksınız nalbur veya yapı marketlerde tüm boya firmalarında geçiş astarı, dönüşüm astarı diye tabir ettiğimiz boya var, bu boyanın normal boyalara göre kapatma gücü yüksektir aynı zamanda koyu renklerde de geçiş yapabilirsiniz. Geçiş astarını 1 kat sürdükten sonra 6 saat kadar bekliyorsunuz ve sonrasında su bazlı silikonlu boya, plastik boya fark etmez 2 kat halinde sürüyoruz ve işlemi bitiriyoruz. Çok basit bir işlem değil mi ? 🙂
  2. En etkili Yöntem: 180 numara veya 220 numara alçı zımparası alacaksınız duvarı siler gibi zımpara yapacaksınız, sonrasında süpürge makinası ile duvardan tozları temizleyin ve duvarı nemli bir bez ile silin. Sonrasında yukarıda anlattığım gibi 1 kat Geçiş astarı veya dönüşüm astarı ikisi de aynı işlemi görüyor vuruyorsunuz 6 saat sonra boyanızı 2 kat halinde vurabilirsiniz. Bu işlem de size biraz zor gelebilir zımpara, toz, yorucu işlemler olduğu için.

Sizlere 2 yöntemde yapılacakları anlattım, zımpara yapamam zor iş her yer toz olacak derseniz ne ile karşılaşacağınızı söyleyeceğim.

  • Solvent bazlı boyalar, suya dayanıklı olduğu için ve viskozite oranı yüksek olduğundan dolayı su buharı gerçirgenliği yoktur yani kısaca duvarınıza zımpara yapmayıp üzerine sadece geçiş astarı vurup sonrasında boya vurursanız altta kalan yağlı boya nefes alamayacak ve nem yapacaktır. Buda size ek maliyet ve işçilik çıkaracaktır. Bazı müşterilerim silinebilir özelliği çok iyi diyorlar evet silinebilir özelliği çok iyi ama sağlık açısından iyi değil ve şu anda piyasada olan yüksek kaliteli boyalar bu boyalardan daha iyi silinme özelliğine sahip. Buraya tıklayarak en iyi silinebilir boyalar hakkında bilgi alabilirsiniz.

Aşağıdaki videodan zımparanın ne kadar önemli bir işlem olduğunu izleyebilirsiniz.

Yağlı Boya Üzerine Su Bazlı Boya Olur mu
Yagli Boya Uzerine Su Bazli Boya Olur mu
Yağlı Boya Üzerine Su Bazlı Boya Olur mu

Eski web sitemde olan bir soruyu sizinle paylaşmak istedim, tüm ustalar için söylemiyorum ama bazı ustalar var iş hemen bitsin parayı alıp kaçmanın derdinde. Yukarıda yapılan hata şu, duvarda yağlı boya var (tiner bazlı) üzerine zımpara ve astar yapmadan direkt olarak su bazlı boya vurmuş bu YANLIŞ. Bunu yaptığınız zaman şöyle düşünün yağ ile suyu birbirine karıştırmak gibi, karışmayan 2 boyayı usta birbirine karıştırmaya çalışmış, duvarda haliyle boyayı kusmuş.

Su Bazlı Boyanın Üzerine Yağlı Boya Sürülür mü?

Su Bazlı Boyanın Üzerine Yağlı Boya Sürülür mü? Yağlı boya doğrudan su bazlı boya üzerine uygulanabilir. Herhangi bir dezavantajı yoktur. Astar gerekmez. Yağlı boya su bazlı grubunda olan silikonlu duvar boyası, plastik boya, akrilik boyalar üzerine de uygulanabilir. Ama ben sizlere önermiyorum, keskin bir tiner kokusu vardır ve sağlık açısından her zaman su bazlı boyalar kullanın.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.